Chemistry MCQs MDCAT Unit 2 For Entry Test

Chemistry MCQs MDCAT Unit 2 For Entry Test. MDCAT Chemistry Multiple Choice Questions from previous examinations, organised by chapter and complete with solutions. Chemistry multiple choice questions provided in PDF format to aid in your preparation for the MDCAT. We hope you like the multiple choice questions for Unit 2 of the Chemistry course on the MDCAT. You may prepare for an entrance examination by using these multiple-choice questions (also known as MCQs). They are assembled from repurposed materials and are organised in chapter form. They will assist you in becoming accustomed to the format of the questions and provide you with a notion of how much information there is to study about Chemistry. The multiple-choice questions for the first unit are listed below.

Multiple choice questions for the Unit 2 portion of the MDCAT Chemistry examination. Previous multiple choice questions from the MDCAT Chemistry Unit 2 Test. Chapter-by-chapter There are multiple choice questions (MCQs) available in pdf format for learning Chemistry. There is always a correct response to a question.

The MDCAT Chemistry section is comprised of multiple-choice questions (MCQs) that pertain to the exam’s subject matter. It is designed to assist students in determining which aspects of the topic require more study on their part by providing them with multiple-choice questions to answer. Them will be given information that will be on the MDCAT Chemistry test, and the purpose of the Chemistry portion is to assist students review this material. It includes multiple choice questions (MCQs) in PDF format for each individual chapter.

Unit 2 MCQs for MDCAT Chemistry:

Multiple-choice questions (MCQs) from the Chemistry section of past MDCAT entrance exams and the annual Fsc Punjab Boards examinations. Here you may find the multiple choice questions for Unit 3.

1. Gooch crucible is made of: (Lahore Board, 2014: D.G. Khan Board, 2017)
(A) Clay
(B) Asbestos
(C) Porcelain
(D) Iron
2. Insoluble particles can be separated from the liquid by (Multan Board, 2011)
(A) Sublimation
(B) Solvent extraction
(C) Filtration
(D) Crystallization
3. That chemical analysis in which all the elements present in a compound are identified is called: (Faisalabad Board, 2012
(A) Quantitive analysis
(B) Qualitative analysis
(C) Gravimetric analysis
(D) None of these
4. The word ‘porosity’ means (Gujranwala Board, 2016)
(A) size of pores
(B) number of pores
(C) quality of pores
(D) nature of pores
5. Which of the following is used to filter reactive chemicals?.
(A) filter paper
(B) fluted filter paper
(C) paper pulp
(D) asbestos mat

Chemistry Multiple Choice Questions For MDCAT Preparation:

6. The filter paper should be so large that it is full of total precipitates at the end of filtration.
(A) 1/2
(B) 1/6
(C) 1/3
(D) 2/3
7. Which one of the following substances is used as a decolourizing agent? (Gujranwala Board, 2009, 2014: Multan Board, 2013:
(A) asbestos
(B) Conc H2SO4
(C) animal charcoal
(D) silica gel
8. The drying agent used in a desiccator is (Rawalpindi Board, 2013, Multan Board, 2014: D.G. Khan Board, 2014)
(A) Naci
(B) KBT
(C) CaCl2
(D) BaCl2

Chemistry Unit 2 MCQs for the MDCAT Exam:

9. When the hot saturated solution is cooled very rapidly we get. (Rawalpindi Board, 2010)
(A) medium size crystals
(B) large size crystals
(C) premature crystallization of the substance
(D) no crystallization
10. The most common solvent used in solvent extraction is (Faisalabad Board, 2011)
(A) Acetone
(B) Ethanol
(C) Rectified spirit
(D) Diethyl ether
11. The substance used as a drying agent in desiccator is (Bahawalpur Board, 2010)
(A) Alcohol
(B) conc. H2SO4
(C) 50% KOH
(D) Ether
12. Which of the following is not a drying agent in a desiccator (Faisalabad Board, 2014)
(A) CaCl2
(B) NaCl
(C) P205
(D) Silica gel
13. Silica gel is used (Sahiwal Board, 2014)
(A) oxidizing agent
(B) dehydrating agent
(C) hydrating agent
(D) reducing agent
14. The drying agent used in a desiccator is (Bahawalpur Board, 2014)
(B) NHACI
(A) AGCI
(C) P205
(D) AICI:
15. The drying agent used in a desiccator is (Bahawalpur Board, 2014)
(A) AgCI
(B) P,05
(C) NHẠC
(D) AICI:
16. The drying agent used in a desiccator is (Sargodha Board, 2017)
(A) KMnO4
(B) Water
(C) P,O,(D) animal charcoal

SUBLIMATION, SOLVENT EXTRACTION

MDCAT Chemistry Past Exam Questions:

17. Direct conversion of the solid into vapors is called: (Gujranwala Board, 2008, 2010)
(A) crystallization
(B) sublimation
(C) distribution
(D) vaporization
18. Which of the following substance shows the property of sublimation? (Sargodha Board, 2010: Sahiwal Board, 2017)
(A) NaCl
(B) NH4CI
(C) CuSO4
(D) CH, COOH
19. Which of the following is purified by sublimation: (Lahore Board, 2009)
(A) Naphthalene
(B) Benzoic acid
(C) Ammonium Chloride
(D) all of these
20. Substance that does not show the process of sublimation is: (Gujranwala Board, 2011)
(A) K2Cr2O,
(B) iodine
(C) naphthalene
(D) NH4C!
21. Solvent extraction is a process: (Lahore Board, 2014)
(A) Exothermic
(B) Endothermic
(C) Equilibrium
(D) Non-equilibrium
22. Chromatography in which the stationary phase is liquid is called: (Lahore Board, 2007: Multan Board, 2017)
(A) adsorption chromatography
(B) partition chromatography
(C) column chromatography
(D) none of these

Unit-specific MCAT Chemistry MCQs:

23. In chromatography the stationary phase (D.G. Khan Board, 2010)
(A) is a solid
(B) is a liquid
(C) maybe liquid or gas
(D) maybe solid or liquid
24. A component having a small value of K (distribution coefficient) mostly remains in the (Sargodha Board, 2013, 2014)
(A) stationary phase
(B) mobile phase
(C) chromatographic tank
(D) solvent
25. Chromatography in which the stationary phase is solid is called (Sargodha Board, 2014: Multan Board, 2017)
(A) partition chromatography
(B) thin-layer chromatography
(C) adsorption chromatography
(D) paper chromatography
26. During chromatography, the strip should be dipped into the solvent mixture to a depth of (D.G. Khan Board, 2014)
(A) 3 – 4 mm
(B) 4-5 mm
(C) 5-6 mm
(D) 6 – 7 mm
27. The purity of a substance can be identified by MCAT 2010
(A) Sublimation
(B) Filtration
(C) Chromatography
(D) Solvent extraction
28. During paper chromatography, the stationary phase is: (Rawalpindi Board, 2014)
(A) Solid
(B) Liquid
(C) Gas
(D) Plasma

Answer Keys:

1.c 2.c 3.B 4.A 5.D 6.A 7.C 8.C 9.D 10.D 11.B 12.B 13.B 14.C 15.C 16.A 17.B 18.B 19.D 20.A 21.C 22.B 23.D 24.A 25.C 26.C 27.C 28.B

Please visit this website if you’re seeking for crucial multiple-choice questions (MCQs) in chemistry. Visit this site for more study aids and PDF books.


Other Useful Resources

Leave a Reply